Klímanócskák pedagógus továbbképzési program

A Klímanócskák Program célja,

  • az óvodapedagógusok és tanítók továbbképzése az általuk vezetett óvodai csoportok klímatudatos szemléletmódjának fejlesztése érdekében,
  • a klímatudatosság adaptálása az óvodások hétköznapjaiba.

A képzés során az ország minden pontjáról érkező óvópedagógusok egy három napos elméleti és gyakorlati oktatás során mélyíthetik el tudásukat azon témákban, amelyek a Klímanócskák Program részét képezik. A továbbképzés keretében többek között megismerkednek az éghajlatváltozás jellemzőivel és hatásaival, a szelektív hulladékgyűjtés fontos aspektusaival, a víz szerepével az életünkben vagy a fenntarthatóság fontosságával a közlekedés során. A program folyamán módszertani ismeretekkel is gazdagodnak a résztvevők, amelyek segítenek a klímatudatos oktatási-nevelési formákra való érzékenyítés elsajátításában és megismerteti őket az ismeretátadás során használható eszközökkel, jó gyakorlatokkal.

A program az Oktatási Hivatal által bejegyzett és engedélyezett program, amely hivatalos címe „Klímanócskák akcióban – a klímatudatos nevelés alapelvei”.

A képzésben résztvevő óvópedagógusok, sikeres vizsga esetén 30 kreditpontot írhatnak jóvá.

A képzés keretében hat témakör kerül feldolgozásra

1. Az éghajlatváltozás jellemzői és hatásai

2. Szelektív hulladékgyűjtés

3. A víz szerepe életünkben

4. Fenntarthatóság a közlekedésben

5. Természeti értékeink védelme

6. Módszertani ismeretek

Kedves Pedagógusok!

Ezt a módszertani segédanyagot azért készítettük, hogy az óvodapedagógusok betekintést nyerjenek a Klímanócskák Programba, mely többrétűen öleli át és adja tovább a gyermekek részére a klímaváltozással, környezettudatossággal kapcsolatos problémákat, lehetséges megoldásokat, jó gyakorlatokat.