Bemutató nap az óvodákban

A Klímanócskák Program szakértőinek vezetésével kreatív, játékos foglalkozás kerül megrendezésre a gyermekek bevonásával, amelyet követően az óvópedagógusok szakértők segítségével elemzik a látottakat. A foglalkozások összeállításnál a globális környezet- és klímavédelmi kérdéseken túl minden esetben nagy hangsúlyt fektetnek a szakértők a helyi alkalmazkodás és fenntarthatóság lehetőségeinek áttekintése.

A program második felében egy workshop keretében ismerhetik meg a résztvevő óvópedagógusok a Klímanócskák Program alapelemeit, bemutatásra kerülnek azon lehetőségek, amelyekkel a legkomplexebb módon alakítható ki a környezettudatos magatartás a gyermekek körében.

Klímanócskák a Bervavölgyi tagóvodában / Eger - 2022

Klímanócskák a külhoni óvodákban

A Klímanócskák program elnyerte a Nemzetpolitikai Államtitkárság támogatását, amelynek keretében a határainkon túli magyar területek óvodáiban kerül bemutatásra speciális módszerünk. A bemutató körút során az elmúlt években eddig Erdély, Felvidék, Kárpátalja, Szerémség és Vajdaság összesen 15 településén jártak szakértőink. A bemutatóprogram során az óvodák magyar nyelvű kis lakói ismerkedhettek meg a Klímanócskák programmal.

Klímanócskák a Beregszászi 10. Sz. Óvodában

A 2019 a külhoni magyar gyerekek éve keretében Kárpát-medencei körútra indult a Klímanócskák Program.

A megmozdulás célja, hogy többrétűen mutassa be a klímával kapcsolatos problémákat és adja tovább a gyermekek részére ezen
problémák megoldásához a lehetséges válaszokat, megismertesse a gyermekeket az éghajlatváltozás összefüggéseivel és hozzájáruljon klímatudatos magatartás kialakításához.

A program első állomása a Beregszászi 10. Sz. Óvoda volt október 21-én.

– Ez egy olyan ötlépcsős programcsomag része, melyet a Nemzetpolitikai Államtitkárság azért támogat, mert a külhoni és anyaországi gyermekek fejlesztése kiemelten fontos – mondta a Kárpátalja.mának dr. Fegyveresi Fiskál Gábor, a Dipol Humánpolitikai Intézet Kft. ügyvezető igazgatója.

A program megvalósult háttere az óvodák infrastrukturális fejlesztése volt, amely mellett fontosnak tartják a pedagógiai módszertan bővítését, melyet Bozókiné Szabó Ildikó fejlesztett ki tíz éve. A módszertan a klíma- és környezetvédelemre, illetve a környezettudatos viselkedésre való nevelésre összpontosít, s ezáltal a családokat is megszólítják a gyermekeken keresztül.

Elsőként Kárpátaljára, majd Erdélybe, Felvidékre, Délvidékre és Horvátországba viszik a Klímanócskák Programot, ahol egy-egy óvodában mintafoglalkozások keretében a gyerekeken kívül az óvodapedagógusok is képzésben vehetnek részt. A nap folyamán komplex szemléletformáló foglalkozásokat tartanak gyakorlati tevékenységgel. A programok között szerepel szelektív hulladékokból készült akadálypálya és sok más érdekes foglalkozás.

A Klímanócskák Program a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárság támogatásával jött létre.”

Mondik Márta
Kárpátalja.ma